Se oli siinä: Suomalaisen Jollan puhelimen taru loppui

Se oli siinä: Suomalaisen Jollan puhelimen taru loppui
Mekin olemme seuranneet kotimaisin voimin ponnistaneen Jollan tarinaa kymmenien uutisten ja artikkelien muodossa vuosien saatossa. Kotimaisen kännykkäteollisuuden lippulaivan, Nokian, tuhkasta tavallaan ponnistanut vaihtoehtoinen käyttöjärjestelmä ja sen tueksi lanseerattu oma puhelin olivat kova juttu julkaisuhetkellään.

Jollan ensimmäinen oma puhelin julkistettiin suureleisesti marraskuussa 2013 Helsingin Narinkkatorilla ja uutisoimme puhelimen lanseerauksesta laajalti.
Me arvostelimme Jollan puhelimen heti tuoreeltaan vuoden 2014 alussa ja pidimme monista seikoista uutukaisessa, vaikkakaan emme sitä ns. käyttöpuhelimeksi tavalliselle kulutajalle ryhtyneetkään suosittelemaan.

Sittemmin, yli seitsemän vuoden ajan, Jolla on tuonut sisukkaasti päivityksiä alkuperäiselle, ensimmäiselle Jolla -puhelimelleen, mutta nyt yhtiö on kertonut tarinan olevan siltä osin tiensä päässä. Viime vuonna julkaistu Sailfish OS:n versio v3.4.0 jää viimeiseksi käyttöjärjestelmpäivitykseksi alkuperäiselle Jollan puhelimelle.

Yhtiö jatkaa Sailfish-käyttöjärjestelmän kehittämistä, mutta tuki omalle, ensimmäiselle puhelinmallille lakkaa siis tämän ilmoituksen myötä. Tokihan, yli 7 vuoden päivityssykli on nykymaailmassa jopa Applenkin päivitysten kestot ohittava saavutus.

Jos vaihtoehto Androidille ja iOS:lle kiinnostaa, Sailfish OS on edelleen elossa ja sen pystyy asentamaan mm. useisiin Sonyn Xperia-malleihin. Lista virallisesti tuetuista laitteista löytyy täältä.

Kirjoittaja: Petteri Pyyny @ 8. tammikuuta, 2021 15:11
Tägit
Sailfish Jolla
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 2 kommenttia
 • Abcabc375

  Tämä oli nähtävissä ihan alusta lähtien

  8.1.2021 19:07 #1

 • user_org (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abcabc375: Tämä oli nähtävissä ihan alusta lähtien En muista kuinka pitkää tukea lupailivat, mutta kyllä yli seitsemänvuoden tuki oli ylätys otimisteillekkin.

  Ja veikkaan että eräs nimimerkki ei uskonut alussa edes kolmeenvuoteen.

  11.1.2021 19:05 #2

© 2021 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud