Android 12 ohittaa hituroivat kännykkävalmistajat

Petteri Pyyny

Android 12 ohittaa hituroivat kännykkävalmistajat
Yksi Android-maailman hyvistä puolista on sen monipuolisuus. Androidin päälle on valmistettu tuhansia ja taas tuhamsia tuotteita, yksin jo erilaisia Android-kännyköitäkin on huikea määrä. Valitettavasti kolikolla on myös kääntöpuolensa: kun laitevalmistajilla ei ole mitään rahallista hyötyä siitä, että heidän jo myymänsä laitteet pysyvät ajan tasalla, ei myöskään Android-päivityksiä ilmesty.

Jotkut valmistajat ovat erityisen huonoja toimittamaan puhelinmalleilleen uusimpia Android-päivityksiä, kun taas jotkut valmistajat, kuten Nokian brändillä puhelimia myyvä HMD Global ja OnePlus, ovat pitäneet nopeaa ja pitkään jatkuvaa tukea yhtenä myyntivalttinaan. Google, joka omistaa Android-käyttöjärjestelmän, on ollut pitkälti aseeton tässä tilanteessa: se ei voi jaella Android-päivityksiä suoraan käyttäjille, koska lähes kaikki myydyt Android-laitteet ovat käyttöjärjestelmän osalta valmistajansa räätälöimiä.

Syksyllä 2021 saapuva Android 12, saattaa korjata ainakin pahimman puutteen tilanteessa. Google julkisti jo viime vuonna Project Mainline -projektin, joka siirtää osan Android-käyttöjärjestelmästä tavallaan "sovelluksiksi". Tämä mahdollistaa "sovelluksiksi" pilkottujen osien päivittämisen suoraan Google Play-kaupan kautta, vaikka itse käyttöjärjestelmä ei olisikaan päivittynyt.



Nyt on huomattu, että Google on siirtänyt myös yhden käyttöjärjestelmän keskeisen osan, eli Android Runtime-komponentin, osaksi Google Playn kautta tehtävää jakelua. Android Runtime eli ART vastaa sovellusten koodin kääntämisestä järjestelmän natiiviksi matalan tason ohjelmakoodiksi, eli tavallaan on ohjelmia suorittava kerros itse puhelimen ja sovellusten välissä.

Siirtämällä ART:n erilliseen jakeluun Google voi halutessaan pakottaa mm. Androidin ytimeen keskittyvät turvallisuuspäivitykset suoraan käyttäjien laitteisiin, vaikka laitevalmistajat eivät olisi paikkausta löydettyyn tietoturva-aukkoon vielä tehneetkään.

Ongelmaksi tulee se, että monet valmistajat ovat peukaloineet Android Runtime -modulia, luoden sinne omia virransäästöön tai tehonlisäyukseen tarkoitettuja muokkauksiaan. Pyyhkimällä valmistajan oman ART-modulin poiis ja korvaamalla sen omallaan, Google tavallaan poistaisi nuo muokkaukset, mutta parantaisi samalla laajassa kuvassa Androidin tietoturvaa.

Täyttä, Googlen hallinnoimaa Androidin pääversioiden "pakkopäivitystä" tämäkään muutos ei vielä mahdollista. Esimerkiksi Android 11 päivitystilannetta voi seurata listamme avulla ja sieltä paljastuu, että Android 11 löytyy tällä hetkellä vain kovin, kovin harvasta aiemmin myyntiin tulleesta mallista.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
230 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.