Ensi vuoden Androideihin tulee kunnolla jytkyä – Arm esitteli uudet piirit

Manu Pitkänen

Ensi vuoden Androideihin tulee kunnolla jytkyä – Arm esitteli uudet piirit
Mobiilipiirien suoritinarkkitehtuuria kehittävä Arm on esitellyt uuden Cortex-A78-ytimen, johon perustuvia järjestelmäpiirejä tullaan todennäköisesti näkemään ensi vuoden Android-lippulaivoissa. Arm on ollut viime aikoina hyvässä vedossa, joten odotukset Cortex-A78:aa kohtaan ovat korkealla.

Cortex-A78 on kehittäjänsä mukaan noin 20 prosenttia suorituskykyisempi kuin esimerkiksi Qualcommin Snapdragon 865:stä löytyvä Cortex-A77-ydin. Uusi ydin perustuu monilta osin edeltäjiinsä, kuten Cortex-A77:ään, mutta Armin mukaan sitä on optimoitu jokaisella osa-alueella. Cortex-A78 ydin on suunniteltu 5 nanometrin tuotantoprosesseja ajatellen.

Geneeristen suoritinytimien kehittämisen lisäksi Arm aikoo jatkossa panostaa kustomoitaviin ratkaisuihin, joissa asiakkaat voivat räätälöidä omiin tarpeisiinsa sopivia versioita perusratkaisuista. Käytännössä tämä näkyy nyt esimerkiksi Cortex-X1-ytimen julkaisuna: se on pohjimmiltaan Cortex-A78, mutta se on optimoitu tarjoamaan mahdollisimman suurta suorituskykyä energia- tai pinta-alatehokkuudesta välittämättä. X1 tarjoaa parhaimmillaan 30 prosenttia enemmän laskentatehoa kuin vastaava A-sarjan piiri.



Arm lisäsi myös grafiikkapiirimallistoonsa Mali-G78-grafiikkaprosessorin, joka tuo mukanaan 25 prosenttia lisää potkua grafiikoiden laskemiseen. Samanlaisen parannuksen Arm on saavuttanut Ethos-N78-tekoälylaskentapiirin kanssa edeltäneeseen N77:ään verrattuna.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -33%

Xiaomi 13 Pro
1115 € RDE.FI
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -17%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 398 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -12%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
557 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.