Huaweille lunta tupaan: Yhdysvallat pisti piirihanat poikki

Huaweille lunta tupaan: Yhdysvallat pisti piirihanat poikki
Yhdysvaltojen ja Huawein välinen kinastelu on jatkunut jo vuosia ja loppua ei välttämättä ole näkyvissä. Trump on hiljattain uusinut Huaweita koskevan päätöksen yhteistyökiellosta, mutta uusi samalla myös poikkeuksen, jossa osalla yrityksistä työskentely on mahdollista.

Tämä jatkuu näillä säädöksillä ainakin elokuuhun asti, mutta voi olla viimeinen kerta, kun Trump antaa poikkeuslupia osalle yrityksistä. Presidenttiä on painostettu senaatin molemmilta puolin viitaten kansalliseen turvallisuuteen, sillä Huawein uskotaan olevan vahvasti kytkösissä Kiinan hallintoon.
Uusimisten yhteydessä tapahtui nyt kuitenkin myös hieman kontrollien kiristystä, joka vaikeuttaa Huawein tilannetta. Yhdysvallat vaatii nyt jenkkiteknologiaa käyttäviltä piirivalmistajilta erillisen lisenssin ennen kuin se voi myydä komponentteja Huaweille.

Tämä tarkoittaa, että maailman johtava piirivalmistaja TSMC on joutunut pysäyttämään piirien valmistamisen Huaweille. Tilanne on armoton myös taiwanilaisyhtiölle, jonka liikevaihtosta viidennes koostuu Huawein piiritoimituksista.

Vielä ennen toukokuun 15. päivää valmistettuja piirejä TSMC pystyy toimittamaan Huaweille, mutta uusia piirejä ei tule ennen lisenssin saamista, jos sellasta edes haetaan.

Huawei on kommentoinut tilannetta The Vergelle. Yhtiön mukaan kyseessä on Yhdysvaltain hallinnon ajojahti, joka ei ole reilu ja vaikuttaa Huawein lisäksi koko maailman teknologiateollisuuteen. Yhdysvalloissa puolestaan molempien puolueiden puolella uskotaan Huawein olevan vaarana kansalliselle turvallisuudelle.

Kirjoittaja: Matti Vähäkainu @ 18. toukokuuta, 2020 18:29
Tägit
Huawei Yhdysvallat
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 4 kommenttia
 • terve1

  Nämä ihmesanat "national security" oikeuttavat mihin tahansa toimiin.

  19.5.2020 18:17 #1

 • avthein

  Jos joku lähtee julkisesti kovaan ääneen syyttämään jotakuta murhaajaksi ja samalla vainoamaan ja häiriköimään syyttämäänsä henkilöä ilman mitään todisteiden esittämistä niin siitä tulee kyllä tuomio kunnianloukkauksesta ja vainoamisesta syyttelijälle.

  Pitää joko esittää ne pitävät todisteet tai sitten syytä pitää mölyt mahassaan.

  Tosin Yhdysvaltojen harjoittamasta vakoilusta ja teknologisen asemansa väärinkäytöstä on riittävästi todisteita ja eri lähteistä. Eikä siitä ole pahemmin isompia vastatoimia seurannut.

  26.5.2020 22:27 #2

 • user_org (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein: Jos joku lähtee julkisesti kovaan ääneen syyttämään jotakuta murhaajaksi ja samalla vainoamaan ja häiriköimään syyttämäänsä henkilöä ilman mitään todisteiden esittämistä niin siitä tulee kyllä tuomio kunnianloukkauksesta ja vainoamisesta syyttelijälle.

  Pitää joko esittää ne pitävät todisteet tai sitten syytä pitää mölyt mahassaan.

  Ketä syytetään murhaajaksi ja kenenkä toimesta ja miten henkilöt liittyy Huaweihin  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:
  Tosin Yhdysvaltojen harjoittamasta vakoilusta ja teknologisen asemansa väärinkäytöstä on riittävästi todisteita ja eri lähteistä. Eikä siitä ole pahemmin isompia vastatoimia seurannut.

  Hyvin monet Jenkki tuotteet ja palvelut on pannassa manner Kiinassa, syinä mm haluttumuus "vakoiluun" ja "vakoilu", lisäksi pääsyyn markkinoille voi olla erinäisiä muita ehtoja.

  Mutta tuo toki yritys viedä aihetta ohi uutisen, joka taasen uutisen firman ja omistaja tahojen tapoja vaikuttaa.

  27.5.2020 08:38 #3

 • pentsu

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:
  Hyvin monet Jenkki tuotteet ja palvelut on pannassa manner Kiinassa,
  Hetkinen. Google on pääosin pannassa mutta mitkä muut?

  Olen asustellut Kiinassa pariinkin otteeseen enkä ole kuullutkaan tällaisesta

  E:No juu, Whatsapp ja facebook. "Monet" on silti vähän liioittelua

  28.5.2020 15:43 #4

© 2021 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud