EU ei pistä Huaweita 5G-pannaan Yhdysvaltojen toiveista huolimatta

Matti Robinson

EU ei pistä Huaweita 5G-pannaan Yhdysvaltojen toiveista huolimatta
Huawein ja Yhdysvaltain hallituksen välinen suhde on ollut erittäin tulehtunut jo vuosikausia. Sekä edellisen että nykyisen hallituksen aikana Yhdysvallat on pyrkinyt rajaamaan Huawein toimintaa maassa viitaten tietoturvaan ja kansalliseen turvallisuuteen.

Erityisen tärkeäksi kamppailu on muodostunut kuitenkin 5G-teknologian myötä. Huawei on yksi suurimmista pelureista mobiiliteknologian alalla ja Yhdysvaltojen toiveena on, ettei sen tukiasemat yleisty länsimaissa.

Niinpä Amerikasta onkin toivottu, ettei Euroopassa oteta käyttöön Huawein laitteistoa, vaan pysyttäisiin muiden valmistajien tuotteissa. Onko kyseessä todellinen turvallisuusuhka vai halutaanko tällä luoda kilpailuetua esimerkiksi yhdsyvaltalaisille yrityksille, sen todellisuudessa tietävät vain viranomaiset tämän takana.

Yhdysvaltojen toive ei kuitenkaan ole mennyt nähtävästi läpi, sillä sekä Iso-Britannia että EU ovat toivottaneet Huawein laitteet tervetulleiksi. Ensin Britit päätyivät sallimaan Huawein laitteet ja EU seurasi nopeasti perässä.



Toki tämä ei tarkoita, että Huawei on nyt vahvistanut itselleen aseman jatkossa 5G-verkkojen luojana Euroopassa, vaan ainoastaan, että yhtiö on mahdollisesti mukana tarjouskilpailussa siinä missä esimerkiksi Nokia tai Qualcommkin.

Lisäksi EU:n ohjeistuksessa huomautetaan verkkojen rakentamisesta itse päättäviä jäsenvaltioita, että infrastruktuurissa ei tule luottaa vain yhteen toimijaan ja tietoturvariskit on otettava vakavasti.

Huawein siteet Kiinan valtioon huolestuttavat varmasti myös Euroopassa, mutta näillä näkymin Huawein asema verkkolaitetoimittajana ei ole uhattu sen takia. Nähtäväksi jää tosin missä määrin jäsenvaltiot pitävät uhkaa todellisena tai Huaweita kilpailukykyisenä toimittajana.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1217 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.