5G-verkkojen toiminta alkaa Suomessa ensi vuoden alussa

5G-verkkojen toiminta alkaa Suomessa ensi vuoden alussa
Viestintäministeri Anne Bernerin mukaan 5G-taajuudet tulevat huutokaupattavaksi jo tämän vuoden puolella, jolloin uusien taajuuksien kaupallinen käyttö voisi alkaa jo ensi 1. tammikuuta 2019. Tämä ei ole varsinaisesti mikään uutinen, sillä 5G:n kaupallisen käytön kerrottiin alkavan vuonna 2019 jo vuosi sitten.

5G-verkko tullaan näillä näkymin rakentamaan ainakin kaupunkialueilla 3400-3800 megahertsin taajuusalueella ja Suomessa tämä taajuusalue voi olla käytössä jo ensi vuoden aikana. Esimerkiksi Elisa kertoi aiemmin tänä vuonna testanneensa Huawein kanssa Pasilassa 5G-verkkoa 3500 megahertsin taajuudella. Testissä verkon latausnopeus ylsi yhteen gigabittiin sekunnissa.

Vuosi sitten Elisa ja Nokia testasivat 5G-teknologiaa 3,5 gigahertsin taajuusalueella Oulussa. Tuolloin datasiirrossa päästiin 1,5 gigabittiin sekunnissa.

5G-verkkoa tullaan rakentamaan todennäköisesti muillakin taajuusalueilla. Esimerkiksi matkaviestintäkäyttöön vapautunutta 700 megahertsin taajuusaluetta tullaan todennäköisesti hyödyntämään 5G-verkon peittoalueen laajentamisessa taajamien ulkopuolella.

Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 8. maaliskuuta, 2018 9:32
Tägit
5G NR 5G Viestintävirasto Liikenne- ja viestintäministeriö Anne Berner
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 1 kommentti
 • AhKeefas

  Eli melkein sama kuin nopein nykyinen 4G tuolla noin 3,5 GHz taajuudella.
  Tietenkin muut ominaisuudet ovat huippuluokkaa, mutta ei tiedonsiirtonopeus
  ennen kuin otetaan käyttöön n. 70 GHz taajuusalueet.
  Silloin saadaan se "oikea" 5G nopeudenkin puolesta.

  8.3.2018 12:50 #1

© 2018 AfterDawn Oy