Kummin päin puhelinta ja tablettia yleensä pidetään? Pystyssä vai vaakatasossa?

Petteri Pyyny

Kummin päin puhelinta ja tablettia yleensä pidetään? Pystyssä vai vaakatasossa?
Netin syövereistä osui silmiimme yksi erittäin mielenkiintoinen tilasto tältä vuodelta - kummin päin puhelimia ja tabletteja pidetään, kun niitä käytetään.

Tieto on erittäin hyödyllinen etenkin verkkosivustoja ja mobiilisovelluksia kehittäville tahoille, sillä ilman oikeaa, mitattua dataa, päädytään helposti mutu-tuntumaan, joka pohjaa pitkälti omiin käyttökokemuksiin.

ScientiaMobilen tekemässä tutkimuksessa laitteet oli jaoteltu kolmeen eri kategoriaan: älypuhelimet, 9 tuuman tai sitä pienemmällä näytöllä varustetut tabletit sekä yli 9 tuuman näytöllä varustetut tabletit.

Varsin luonnollisesti puhelinten yleisin käyttötapa on käyttää niitä pystyasennossa. Mutta puhelimissakin 10 prosenttia käytöstä tapahtui tutkimuksessa vaakatasossa.

Tableteissa tilanne onkin eri - pienemmistä (9" tai alle) tableteissa pystysuunnassa käyttö oli edelleen yleisintä, mutta vaakatasossa näitä käytti jo kuitenkin lähes puolet. Pystysuunnassa pienempiä tabletteja käytettiin 52% käyttökerroista ja vaakatasossa 48% käyttökerroista.



Isoissa tableteissa tilanne onkin sitten selkeästi vaakatason eduksi: 60% käytöstä tapahtui vaakatasossa.

Puhelinten ja tablettien käyttö - vaakatasossa vai pystyssä


ScientiaMobile jaotteli käytön myös tuumittain ja sieltä mielenkiintoisimmat poiminnat löytyvät ääripäistä: pienenpieniä 3 tuuman tai sitä pienemmällä näytöllä varustettuja puhelimia käytettiin 42% ajasta vaakatasossa (selkeä ero muihin puhelinkokoihin, joissa pystysuuntainen käyttö jyräsi). Vastaavasti 11 tuuman tai sitä isommalla näytöllä varustettuja tabletteja käytettiin 82% ajasta vaakatasossa.

Tutkimus tehtiin verkkosivustojen ns. ensimmäisen sekunnin latausta tutkien, eivätkä mobiilisovellukset vaikuttaneet tilastoihin. Monet mobiilipelit pakottavat ruudun vaakatasoon, joten niiden mukaan ottaminen väistämättä muuttaisi tilastoa entistä enemmän vaakakäytön suuntaan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -34%

Oppo A77 5G
99 € DNA
149 € Telia
199 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
117 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -17%

Xiaomi 13
499 € Elisa
725 € RDE.FI
949 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 634 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.