Elisa otti käyttöön 1 Gbps:n nopeudet 4G-verkossaan

Elisa otti käyttöön 1 Gbps:n nopeudet 4G-verkossaan
Kun puhutaan gigabitin siirtonopeuksista, yhdistetään se yleensä valokuituyhteyksiin. Näin nopeat latausnopeudet ovat kuitenkin tulossa myös matkapuhelinverkkoyhteyksiin. Elisa kertoo esimerkiksi päivittäneensä verkkoaan Tampereen keskustan alueella ja Helsingin Aleksanterin kadulla niin, että gigabitin siirtonopeudet ovat tulleet mahdollisiksi.

Elisan mukaan yhden gigabitin siirtonopeudella toimivan mobiililaajakaistan rakentaminen Tampereen keskustaan on osa laajamittaista mobiiliverkon uudistamishanketta, jossa se rakentaa Tampereelle ja sen lähiseuduille 5G-valmiudet omaavan verkon.– Huippunopean mobiiliverkon rakentaminen on taas yksi askel kohti suurten siirtonopeuksien 5G:tä, missä kehityksessä olemme mukana edelläkävijöiden joukossa maailmassa. Tampereen ydinkeskustan tukiasemille rakennettava lisäkapasiteetti mahdollistaa gigan mobiililaajakaistayhteyden, minkä lisäksi se jakautuessaan tuo välittömästi nopeutta kaikille nykyisille verkon käyttäjille, kertoo mobiiliverkon palveluista vastaava johtaja Sami Komulainen Elisalta.

Vuosi sitten keväällä DNA kertoi päivittäneensä Siuntiossa 4G-verkkoaan mahdollistamaan 600 Mbps:n datasiirtoyhteydet ja tänä kesänä DNA aloitti Siuntiossa yhden gigabitin yhteyksien testaamisen.

Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 30. lokakuuta, 2017 16:27
Tägit
DNA Elisa TeliaSonera LTE 4G Telia
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 14 kommenttia
 • nwind

  ja vaihtelu väli on 10-8 luokkaa :) ...joo-o

  30.10.2017 18:31 #1

 • G0lden_Kebab

  Tuo on tällähaavaa 100mx100m alueella toimiva verkko? Vaihteluväli 1M - 1GB? Ei taida kauhena vanhat luurit tukea 1Gbs nopeutta

  30.10.2017 21:55 #2

 • Vilperi13

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti G0lden_Kebab: Tuo on tällähaavaa 100mx100m alueella toimiva verkko? Vaihteluväli 1M - 1GB? Ei taida kauhena vanhat luurit tukea 1Gbs nopeutta Snapdragon 835 tukee, mutta tosiaan se rajaakin puhelimet tämän ja viime vuoden lopun puolelle. Mutta eiköhän tilanne ole eri sitten kuin 1Gbps verkko peittää suurimmat kaupungit.

  30.10.2017 22:35 #3

 • Näppishemmo

  Varsin turha nopeus. Saisivat keskittyä edes 100 mbit/s yhteyden leviämiseen ja vakauttamiseen kaupungeissa. Tuntuu että DNA toimii kaikkialla paremmin.

  31.10.2017 05:57 #4

 • user_org (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo: Varsin turha nopeus.
  Ensisijaisesti kyse tuotekehityksestä / testaamisesta kaupallisesssa ympäristössä. Sinunkin esittämien toiveiden perusteella ihan tarpeeseen tulee.
  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo: Saisivat keskittyä edes 100 mbit/s yhteyden leviämiseen ja vakauttamiseen kaupungeissa.
  Jotta yksittäiseen päätelaitteeseen saisi entistä suurempia nopeuksia, esim tuollaisia satadamegan vauhteja niin niihin tarvitaan näitä entistä suorituskykyisempiä toteutuksia.

  Jos mietit uutisen nopeuksia niin monissa kaupungeissa on varsin laajaat LTEa verkot, eli siltä osin 100mbit/s on paukkunut jo aikoja sitten.

  31.10.2017 07:49 #5

 • G0lden_Kebab

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Vilperi13: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti G0lden_Kebab: Tuo on tällähaavaa 100mx100m alueella toimiva verkko? Vaihteluväli 1M - 1GB? Ei taida kauhena vanhat luurit tukea 1Gbs nopeutta Snapdragon 835 tukee, mutta tosiaan se rajaakin puhelimet tämän ja viime vuoden lopun puolelle. Mutta eiköhän tilanne ole eri sitten kuin 1Gbps verkko peittää suurimmat kaupungit. No eipä se nyt hirveästi haitaa kun tuskin tuo edes mitenkään laajamittaiseen käyttöön tulee vielä moneen vuoteen.

  31.10.2017 11:19 #6

 • WereCatf

  Lainaus: Aleksanterin kadulla "Aleksanterinkadulla" -- yhdyssana.

  31.10.2017 12:02 #7

 • pentsu

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo: Tuntuu että DNA toimii kaikkialla paremmin. Mistä olet tämän tunteen saanut?

  31.10.2017 19:09 #8

 • Näppishemmo

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo: Tuntuu että DNA toimii kaikkialla paremmin. Mistä olet tämän tunteen saanut? On tullut tänävuonna kierreltyä ympäri suomen Lappia myöten ja tullut koettua että MOI liittymä (Käyttää DNA verkkoja) toimi nopeammin kuin Elisa 90% matkan aikana. Tosin en käynyt Tamperea suuremmissa kaupungeissa.

  31.10.2017 19:16 #9

 • pentsu

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo: Tuntuu että DNA toimii kaikkialla paremmin. Mistä olet tämän tunteen saanut? On tullut tänävuonna kierreltyä ympäri suomen Lappia myöten ja tullut koettua että MOI liittymä (Käyttää DNA verkkoja) toimi nopeammin kuin Elisa 90% matkan aikana. Tosin en käynyt Tamperea suuremmissa kaupungeissa. No se onkin kattava otanta. Kaikkialla käyty ja samanaikaisesti käytit ilmeisesti muiden operaattoreiden palveluita saadaksesi faktatietoa "tutkimukseesi"?

  2.11.2017 16:43 #10

 • Näppishemmo

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo: Tuntuu että DNA toimii kaikkialla paremmin. Mistä olet tämän tunteen saanut? On tullut tänävuonna kierreltyä ympäri suomen Lappia myöten ja tullut koettua että MOI liittymä (Käyttää DNA verkkoja) toimi nopeammin kuin Elisa 90% matkan aikana. Tosin en käynyt Tamperea suuremmissa kaupungeissa. No se onkin kattava otanta. Kaikkialla käyty ja samanaikaisesti käytit ilmeisesti muiden operaattoreiden palveluita saadaksesi faktatietoa "tutkimukseesi"? Juu testattiin kumpaakin liittymää samanaikaisesti matkan aikana.

  2.11.2017 16:47 #11

 • user_org (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo:
  Juu testattiin kumpaakin liittymää samanaikaisesti matkan aikana.

  Yhteisverkon alueella jos olet sopivasti liikkunut niin hyvinkin mahdollista, tosin en nyt ihan vakuuttunut noista sinun prosenteista ja testimenetelmistä.

  Ja aiemmint kaipaillit 100 megan verkko, niin yhteisverkon alueella 800nenkin verkko on 20Mhz kaistalla eli ns 100 megan verkkoa laajalti.

  2.11.2017 19:00 #12

 • pentsu

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Näppishemmo:

  Juu testattiin kumpaakin liittymää samanaikaisesti matkan aikana.
  Kumpaakin? Suomessa on siis kaksi operaattoria? Seuraavaa testiäsi ajatellen, otathan lisäksi huomioon että "testilaitteistosi" täytyy olla identtinen näille molemmille suomessa toimiville operaattoreille.

  En väitä etteikö olisi mahdollista että DNA toimisi parhaiten. Voi hyvin ollakin. Yritän vain sanoa että "tutkimuksellasi" ei ole mitään todellisuuspohjaa.

  2.11.2017 19:37 #13

 • perhana

  itselläni myös kokemusta molemmista, ja voin kyllä uskoa että DNA on nopeampi siellä missä se toimii, eli valtateiden varsilla ja isoissa taajamissa, mutta jos joutuu paljon syrjäseuduilla ja taajamien ulkopuolella liikkumaan, niin oman kokemukseni mukaan elisa on varmempi valinta, itse vaihdoin puhelimesta DNA:n takaisin Elisaan juuri siksi että DNA tuppasi tippumaan 2G:lle tai gprs:lle aina kun oli jossain vähänkin syrjäisemmässä paikassa.
  Kotona taas käytän DNA:n 4G:tä koska täällä se taas on selkeästi nopeampi.

  3.11.2017 10:59 #14

© 2020 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud