Tätä olet aina halunnut – Linux-nörttien uutuuspuhelin suojaa sinut korporaatioiden seurannalta

Tätä olet aina halunnut – Linux-nörttien uutuuspuhelin suojaa sinut korporaatioiden seurannalta
Joukko avoimen lähdekoodin puolestapuhujia perusti muutama vuosi sitten Purism-nimisen yrityksen, jonka alkuperäinen tarkoitus oli luoda joukkorahoituksen voimin PureOS:ään perustuvan tietokoneen. Nyt Purism on päättänyt lähteä kehittämään mobiililaitetta.

Librem 5 -niminen älypuhelin perustuu tietokoneen tavoin PureOS:ään, joka on Debianin eräs variaatio. Purism markkinoikin puhelintaan aidosti GNU+Linux -pohjaisena käyttöjärjestelmä, toisin kuin vaikkapa Googlen kehittämä Android. Librem 5:n omistajat voivat halutessaan vaihtaa käyttöjärjestelmän johonkin toiseen Linux-jakeluun, mikäli PureOS ei syystä tai toisesta kelpaa.

Älypuhelinta markkinoidaan Linuxin lisäksi tietoturvalla, sillä kuka tahansa voi lukea puhelimessa käytettävän käyttöjärjestelmän lähdekoodia. Näin ollen käyttäjä tietää tarkalleen mitä puhelin tekee. Avoin lähdekoodi takaa myös sen, että käyttäjät voivat muokata käyttöjärjestelmää omiin tarpeisiin sopiviksi.

Librem 5:n joukkorahoituskampanja näytti ensin epäonnistuvan, mutta KDE:n ja GNOMEn kehitystiimien annettua tukensa hankkeelle, alkoi varojen kerääminen sujua paljon sutjakkaammin. Kaivatut 1,5 miljoonaa dollaria on jo koossa ja varainkeruuta on vielä 12 vuorokautta jäljellä.Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 11. lokakuuta, 2017 19:16
Tägit
älypuhelin Linux Purism PureOS
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 2 kommenttia
 • cpenter83

  Hienoa että maailmasta löytyy näinkin paljon ihmisiä jotka käyvät kaikkien asentamiensa ohjelmien lähdekoodin perusteellisesti läpi ensin. (Folio)hattua täytyy kyllä nostaa.

  13.10.2017 20:40 #1

 • perhana

  Lainaus: Älypuhelinta markkinoidaan Linuxin lisäksi tietoturvalla, sillä kuka tahansa voi lukea puhelimessa käytettävän käyttöjärjestelmän lähdekoodia. Näin ollen käyttäjä tietää tarkalleen mitä puhelin tekee. Avoin lähdekoodi takaa myös sen, että käyttäjät voivat muokata käyttöjärjestelmää omiin tarpeisiin sopiviksi. Eli toisin sanoen:
  Lainaus: Kuka tahansa voi lukea ja väärinkäyttää puhelimessa käytettävän käyttöjärjestelmän lähdekoodia, Näin ollen tavallinen käyttäjä on aivan pihalla siitä mitä kaikkea puhelin on laitettu tekemään. Avoin lähdekoodi takaa myös sen, että haittaohjelmien ja vakoiluohjelmien toimittajat voivat muokata käyttöjärjestelmää omiin tarpeisiin sopiviksi. Kuinkas moni linuxin nimeen vannovista linux-nörteistäkään on ihan oikeasti sen käyttämänsä jakelun lähdekoodin lukenut läpi ja ymmärtänyt mitä se sisältää? :D

  14.10.2017 12:02 #2

© 2018 AfterDawn Oy