Superyllätys! Apple julkistin iOS:n ja macOS:n ytimet avoimena lähdekoodina

Superyllätys! Apple julkistin iOS:n ja macOS:n ytimet avoimena lähdekoodina
Täysin ilman minkäänlaista vihjettä tulevasta, Apple on julkistanut sekä iOS:n että macOS:n käyttöjärjestelmäytimet (eli kernelit) avoimena lähdekoodina.

Kyseessä on XNU-käyttöjärjstelmäydin, jota käyttävät sekä Applen tietokoneet että iPhone ja iPad. XNU on pysynyt kernelinä jo vuosituhannen alusta alkaen Applen tuotteissa.

Nyt kaikki viimeisimmät kernelit löytyvät suoraan Githubista (poislukien kernelit, joita aivan viimeisimmät käyttöjärjstelmät, mm. iOS11, käyttävät). Julkaisun avulla Apple toivoo tarjoavansa kehittäjille parempaa ymmärrystä siitä, miten käyttöjärjestelmän ylemmät osat keskustelevat käyttöjärjestelmän ytimen kanssa.

Githubista löytyvä koodi sisältää myös kaikki Applen työntekijöiden muutoshistoriat, joten Reddit-keskusteluissa sieltä on jo kaivettu esiin mitä hilpeämpiä kehittäjien kommentteja.

Lähdekoodi on julkaistu Apple Public Source License 2.0 -lisenssin alaisena, joka on varsin tiukat ehdot sisältävä avoimen lähdekoodin lisenssi.

Kirjoittaja: Petteri Pyyny @ 1. lokakuuta, 2017 11:13
Tägit
Apple iOS kernel avoin lähdekoodi macOS
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 4 kommenttia
 • Joopajoo5727 (vahvistamaton)

  Linkit päin penaalia...

  1.10.2017 11:28 #1

 • dRD

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Joopajoo5727: Linkit päin penaalia... Thanks. Korjailtu (Applen oma avoimen lähdekoodin pääsivuston linkki vaihdettu Github-linkkiin, joka vie suoraan XNU-repositoryyn ja slisäksi lisätty hukassa ollut Reddit-linkki).

  1.10.2017 11:37 #2

 • Michelola

  Mikäs tässä oli super yllättävää? XNU on ollut open source jo vuosikymmeniä ja nyt avattiin vain ARM käännös ja joku iOS käännös. Sanoisin että aika loogista ja odotettavaa, joskaan ei kovin mielenkiintoista.

  Ps. Miksi mobiilisivulla ei voi kommentoida

  2.10.2017 23:09 #3

 • Abcabc375

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Michelola: Mikäs tässä oli super yllättävää? XNU on ollut open source jo vuosikymmeniä ja nyt avattiin vain ARM käännös ja joku iOS käännös. Sanoisin että aika loogista ja odotettavaa, joskaan ei kovin mielenkiintoista.

  Ps. Miksi mobiilisivulla ei voi kommentoida
  Voipas

  10.10.2017 13:34 #4

© 2018 AfterDawn Oy