Rajoittavatko Applen ja Googlen sovelluskaupat kilpailua? Japani tutki

Rajoittavatko Applen ja Googlen sovelluskaupat kilpailua? Japani tutki
Japanin talous-, kauppa- ja teollisuusministeriön teettämän selvityksen mukaan Applen ja Googlen mobiilisovellusten jakeluun käytetyt kaupat saattavat rajoittaa kilpailua. Selvitys ei vaadi esimerkiksi Applea avaamaan iPhonea vaihtoehtoisille sovelluskaupoille, vaan siinä selvitettiin kauppojen voimassa olevia ehtoja.

Selvityksessä nostettiin esiin esimerkiksi sovellusten hinnoittelulle asetetut rajoitukset. Sovelluskehittäjä ei voi hinnoitella ohjelmaansa vapaavalintaisesti, vaan ohjelman hinnan vastattava Applen ennalta määrittämiä hintakategorioita. Japanin tapauksessa sovellusten hinnoissa käytetään 10 jenin tarkkuutta eli App Storessa ei voi myydä ohjelmaa 125 jenin hintaan, vaan hinta on pyöristettävä 120 tai 130 jeniin.Vakavampi merkille laitettu epäkohta liittyy ohjelmien maksupalautuksiin. Mikäli sovelluksen ostanut asiakas toteaa määräajassa, ettei hän haluakaan sovellusta, on hänellä oikeus saada rahat takaisin. Sovelluskehittäjän on maksettava täysi korvaus asiakkaalle, vaikka se itse on saanut ohjelman hinnasta vain 70 prosenttia. Apple ottaa jokaisesta myydystä sovelluksesta 30 prosentin palkkion, jonka sovelluskehittäjä joutuu siis maksamaan omasta pussista maksuhyvitystilanteessa.

Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 15. syyskuuta, 2016 10:52
Tägit
Apple Android Google App Store iOS Google Play iOS 10
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen

© 2020 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud