DNA aloittaa 4G-puheluiden testaamisen Suomessa

DNA aloittaa 4G-puheluiden testaamisen Suomessa
DNA on aloittamassa VoLTE- ja VoWiFi-tekniikoiden käyttöönoton kaupallisessa käytössä. Uudet teknologiat tulevat pilottiasiakkaiden käyttöön kevään aikana.

Suomessa tavalliset äänipuhelut kulkevat 2G- ja 3G-verkkojen yli, mutta VoLTE:n ansiosta puheluita voidaan siirtää myös 4G-verkon kautta. 4G-verkon etu aikaisempiin matkapuhelinverkkosukupolviin on äänipuheluiden kohdalla alhaisemmat kytkeytymisajat sekä mahdollisuus siirtää parempilaatuista ääntä.Voice over WiFi tekniikan etuna on taas se, että teknologia mahdollistaa äänipuheluiden soittamisen paikoissa, joissa matkapuhelinverkon kuuluvuus on heikko, mutta saatavilla on langaton Wi-Fi-yhteys. Tekniikka voi osoittautua hyödylliseksi esimerkiksi isojen kaupunkien keskustoissa.

VoLTE- ja VoWiFi-tekniikat ovat yleistyneet maailmalla parin viime vuoden aikana. Esimerkiksi Yhdysvalloissa operaattorit ovat panostaneet niihin. Suomessa operaattorit eivät vielä ole ottaneet VoLTE- ja VoWiFi-tekniikoita kaupalliseen käyttöön.

Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 14. maaliskuuta, 2016 13:04
Tägit
DNA LTE 4G operaattori VoLTE operaattorit
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 3 kommenttia
 • aapii

  ..ja arvatenkin kohta käy niin, kuin aikanaan 3G verkoissa, että paljon mainostettu nopeampi mobiili-netti ei olekaan ihan niin nopea, kun verkot tukkeutuu puheluiden myötä. Monella varmaan nykyään jo kodin netti on pelkästään 4G varassa - hinnat kun on monesti paljon edullisemmat ADSL/kaapeliin verrattuna, eikä noita ADSL yhteyksiäkään enää ihan jokapaikkaan saa.

  14.3.2016 14:13 #1

 • Abexi

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aapii: ..ja arvatenkin kohta käy niin, kuin aikanaan 3G verkoissa, että paljon mainostettu nopeampi mobiili-netti ei olekaan ihan niin nopea, kun verkot tukkeutuu puheluiden myötä. Monella varmaan nykyään jo kodin netti on pelkästään 4G varassa - hinnat kun on monesti paljon edullisemmat ADSL/kaapeliin verrattuna, eikä noita ADSL yhteyksiäkään enää ihan jokapaikkaan saa. Samaa tässä mietin itsekin. Kun jo nyt 4G-nopeudet kaupungin keskustoissa usein jopa alle 20mbps (vrt. vähän syrjemmän 40mbps) tuolla rajoitetulla karvalakki 4G-liittymällä (50mbps).

  14.3.2016 14:50 #2

 • aapii

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abexi: Samaa tässä mietin itsekin. Kun jo nyt 4G-nopeudet kaupungin keskustoissa usein jopa alle 20mbps (vrt. vähän syrjemmän 40mbps) tuolla rajoitetulla karvalakki 4G-liittymällä (50mbps). Joo, itsekin huomannut nykyään, että jos puhelin "tippuu" 3G/HSDP verkkoon, niin ei netin selaamisesta juurikaan tule mitään. Joku facebook sovellus lataa uutiset, mutta iltalehti, tms ei tahdo latautua kaikkine mainoksineen.
  Kotona on saunalahden 4G 150Mt yhteys - nopeus vaihtelee 1Mt - 40Mt riippuen päivästä ja ajankohdasta.

  14.3.2016 15:53 #3

© 2020 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud