"Kiinan Applen" näkymät synkkenivät – Oli vuosi sitten maailman arvokkain start up

Manu Pitkänen

Kiinan Applen näkymät synkkenivät – Oli vuosi sitten maailman arvokkain start up
Viime vuonna markkina-arvolla mitattuna maailman arvokkaimmaksi kasvuyritykseksi kohonneen Xiaomin taika alkaa huveta, kirjoittaa Wall Street Journal. Matkapuhelinyhtiö ei yltänyt viime vuonna 80 miljoonan laitteen myyntiin, minkä lisäksi sen myymien laitteiden keskihinta on vajonnut alaspäin.

Xiaomin markkina-arvoksi muodostui vuoden 2014 lopulla päättyneellä rajoituskierroksella 46 miljardia dollaria, mikäli aikoinaan jopa suurempi kuin kyytipalvelu Uberilla. Sittemmin Uber on ohittanut Xiaomin ja se arvostetaan parhaillaan 51 miljardin dollarin arvoiseksi.

Vuosi sitten Xiaomi asetti tavoitteekseen myydä vuoden 2015 aikana yhteensä 80–100 miljoonaa puhelinta. Vuoden 2014 aikana yhtiö sai myydyksi noin 60 miljoonaa puhelinta. Tavoitteen saavuttaminen jäi kuitenkin haaveeksi, kun älypuhelinmyynti hiljeni Kiinassa. Kuluttajat siirtyivät kalliimpiin älypuhelimiin, eikä Xiaomilla ole tässä hintaluokassa kovin vahvoja kilpailutekijöitä. Yhtiön ajatuksena on ollut myydä puhelimia minimikatteella ja tienata ohjelmistojen sekä palveluiden myynnillä. Puhelinerien salamamyynneillä on saatu aikaan näkyviä otsikoita, mikä on edesauttanut Xiaomin markkinointia.



Xiaomi ei suostunut kommentoimaan vuoden 2015 myyntilukemia Wall Street Journalille, mutta ne olivat kuulemma odotetunlaiset. Joulukuussa Xiaomin perustaja ja toimitusjohtaja Lei Jun totesi, ettei myyntitavoitteen saavuttaminen ole enää hänelle pääprioriteetti.

Kiinan talouden kasvun hidastumisen myötä Xiaomilla voi olla tulevilla rahoituskierroksilla vaikeuksia perustella edes nykyistä arvostustasoa. Laajeneminen länsimarkkinoille on jäänyt lähinnä lisälaitekauppaan, taustalla lienee pelko patenttioikeudenkäynneistä. Xiaomi joutui jo aiemmin ongelmiin Intiassa juuri patenttien takia.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1217 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.