Apple näpäyttää kumppaniaan – Liiketulos putosi yli 90 prosenttia

Manu Pitkänen

Apple näpäyttää kumppaniaan – Liiketulos putosi yli 90 prosenttia
Qualcommin liiketoiminta on ajautunut kriisiin Applen takia. Uusimman osavuosituloksen mukaan puolijohdejätin liiketulos putosi peräti 90 prosenttia 168 miljoonaan dollariin. Vielä vuosi sitten Qualcomm tahkosi kolmannella kvartaalilla 1,6 miljardin dollarin edestä voittoa.

Osavuosituloksen julkistamisen yhteydessä Qualcomm huomautti, että sen tulokseen vaikutti negatiivisesti Applen ja sen yhteistyökumppaneiden tekemät toimet. Tällä viitataan ilmeisesti siihen, että Apple on päättänyt olla maksamatta lisenssimaksuja koska sen mielestä Qualcommin lisenssiehdot ovat epäreilut ja laittomat. Apple pyrkii parhaillaan neuvottelemaan lisenssimaksuja alhaisemmiksi ja tässä sitä on auttanut muutamien maiden kilpailuviranomaisten tekemät päätökset, joiden mukaan Qualcomm on toiminut kilpailulainsäädännönvastaisesti.

Käynnissä olevan oikeustaistelun takia Apple on päättänyt olla maksamatta sen kumppaneille Qualcommille tarkoitettuja lisenssimaksuja ja kumppanit ovat luonnollisesti edelleen päättäneet olla maksamatta niitä Qualcommille.



Apple haastoi Qualcommin vuoden alussa oikeuteen vaatien miljardin dollarin edestä hyvitysmaksuja, jotka Qualcommin olisi pitänyt maksaa. Qualcommin mukaan Apple rikkoi sopimusehtoja tarjoamalla tietoja Etelä-Korean kilpailuviranomaisille, jotka tuomitsivat Qualcommin toiminnan kilpailulainsäädännönvastaiseksi.

Tuoreimpien tietojen mukaan Apple harkitsee parhaillaan Qualcommin modeemien korvaamista iPhoneissa Intelin ja MediaTekin modeemeilla.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1217 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.