AR-sovellusten vyöry alkoi iPhonelle – Näihin asioihin laajennettua todellisuutta hyödynnetään

Manu Pitkänen

AR-sovellusten vyöry alkoi iPhonelle – Näihin asioihin laajennettua todellisuutta hyödynnetään
Apple julkaisi eilen iOS 11:n iPhonelle ja iPadille. Uusi käyttöjärjestelmä tuo runsaasti teknisiä parannuksia ja muita uusia ominaisuuksia, joista yhtenä merkittävänä lisäyksenä esimerkiksi uusi ARKit-ohjelmointirajapinta.

ARKit tarjoaa sovelluskehittäjille yksinkertaiset työkalut, joiden avulla he voivat lisätä sovelluksiinsa laajennettua todellisuutta käyttäviä ominaisuuksia. Rajapinta esiteltiin kehittäjille WWDC-messuilla viime kesänä, joten ohjelmistotaloilla on ollut nyt muutama kuukausi aikaa rakentaa ARKitiä hyödyntäviä sovelluksia. Ensimmäiset tuotokset ovat jo saapuneet App Storeen.

Ensimmäisten joukossa ARKitin mahdollisuuksia on lähtenyt hyödyntämään esimerkiksi Ikea, jonka uudella Ikea Place -sovelluksella voi testata iPhonen tai iPadin näytöltä käsin miltä tietty Ikean myymä huonekalu näyttää oman kodin sisustuksessa. Vastaavanlaista toiminnallisuutta tarjoaa myös sisustusverkkopalvelu Houzzin kehittämä sovellus.




Kuntoilusovelluksestaan tunnettu Strava on vuorostaan tuonut saataville juokulenkkejä ja pyöräilyä harrastaville Fitness AR -sovelluksen, jonka avulla voi esittää kolmiulotteisena mallina omat juoksu- ja pyörälenkkipaikat GPS:n tallentamien sijaintipisteiden avulla.

Laajennettua todellisuutta voi hyödyntää myös kohteiden ja tilojen mittaamiseen, mistä osoituksena SmartPicture Technologiesin julkaisema PLANR-sovellus. Sen avulla voi esimerkiksi mitata seinän korkeuksia ja huoneen muita mittoja. Ohjelmalla voi myös tehdä tarkat mittaukset huoneen pohjapiirustusta varten. Sovellus osaa itse asiassa luoda pohjapiirustuksen automaattisesti mittausten pohjalta.



Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -33%

Xiaomi 13 Pro
1115 € RDE.FI
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -17%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 398 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -12%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
557 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.