Nokia 5G-yhteistyöhön, talviolympialaisista nostetta teknologialle

Matti Robinson

Nokia 5G-yhteistyöhön, talviolympialaisista nostetta teknologialle
Vaikka ensi kuussa esitellään markkinoille uusia Nokia-merkkisiä älypuhelimia, niin itse yrityksen toiminta keskittyy tällä hetkellä hyvin pitkälle 5G-teknologian kehittämiseen. HMD Globalin ja Nokia-brändillä myytävien puhelinten sijaan Nokia onkin kertonut nyt uudesta yhteistyökuviosta 5G-verkkojen suhteen.

Suomalaisyhtiön yhteistyökumppanina on maailman suurimpiin mobiilioperaattoreihin kuuluva ranskalainen Orange. Yhtiöt kehittävät 5G-verkoissa käytettävää teknologiaa, jonka on tarkoitus kasvattaa internetiin kytketyt laitteet uudelle tasolle.

Tämä tarkoittaa paitsi nopeampia yhteyksiä ja pienempää latenssia, niin myös valtaisan paljon suurempaa kapasiteettia, joka mahdollistaa nk. IoT-laitteet (Internet of Things) paremmin. Nokian teknologia tarjoaa operaattorille työkalut miljardien yhteyksien kontrollointiin aikana, jolloin älypuhelinten lisäksi älyvaatteet, itseajavat autot tai teollisuusrobotit keskustelevat mobiiliyhteyksien avulla.

Tässä vaiheessa 5G-teknologialle ei kuitenkaan löydy virallista standardia, vaan siitä kilpailee erityisesti Verizonin ja KT:n (ennen Korea Telecom) speksit, kertoo Nokian Yhdysvaltojen tekninen johtaja Michael Murphy. Näistä jälkimmäinen tulee demoamaan teknologiaansa ensi vuoden talviolympialaisissa Etelä-Koreassa. Miltä osin ne vaikuttavat lopulliseen standardiin on vielä mahdoton sanoa, mutta Nokia seuraa tietysti tarkasti molempia.



5G-testiverkkoja tullaan avaamaan jo tänä vuonna, mutta asiakaslähtöiset ratkaisut ovat vielä todennäköisesti parin vuoden päässä. Tässä vaiheessa yksin 5G:lle suunniteltuja piirejä ei edes valmisteta ja siten testit ovat olleet rajoittuneita laboratorio-olosuhteisiin. Syksyn testit Koreassa ennen olympialaisia tulevat kenties olemaan ensimmäiset varsinaiset kenttätestit.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.